Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Millaiset mökki-ikkunat kannattaa valita_Lammin Ikkunat ja Ovet Kategoria: Ikkunat, Mökki

Millaiset mökki-ikkunat kannattaa valita?

Mökki-ikkunoiden valintaa tulisi ohjata sinun henkilökohtaiset tavoitteesi ja tarpeesi. Pohdi aluksi, mitä haluat mökin remontoinnilla saavuttaa: Haluatko vähentää ikkunoiden vuosittaista huoltotarvetta? Haluatko vähentää vedontunnetta ja parantaa ilmanvaihtoa mökillä? Vai haluatko mökistäsi näyttävän isoine ikkunoineen?

Kerromme tässä blogissa lyhyesti, millaisia ominaisuuksia kannattaa mökki-ikkunoilta edellyttää. Pidä mielessä, että Lammin mökki-ikkunat eivät eroa mm. energiatehokkuudeltaan ja käytettävyydeltään tavanomaisista ikkunoista millään tavalla. Lue myös aikaisempi blogikirjoitus mökkiremontin toteuttamisesta ikkunoiden ja ovien näkökulmasta.

1 Lämpöikkunat läpivuoden käytössä olevalle mökille (ei kaksilasista!)

Lampoikkunat_lapivuoden_kaytossa_olevalle_mokille_Lammin_Ikkuna

Jos mökillä tai vapaa-ajan asunnolla on käyttöä syksyisin, pitkälle talveen tai jopa ympäri vuoden, kannattaa ehdottomasti valita lämpöikkunat. Lämpöikkunoilla tarkoitetaan sellaisia ikkunoita, joissa on lämpölasielementti. Tällaisia ikkunoita ovat mm. Lammin avattava puualumiini-ikkuna ja nelilasinen Eko Watti -ikkuna. Kaksilasista ikkunaa ei kannata ottaa ympärivuotisessa käytössä olevalle mökille, sillä niiden lämmönpitävyys on huomattavasti heikompi kuin kolmelasisissa tai nelilasisissa ikkunoissa. Ne ovat edulliset ikkunat mökille, mutta ominaisuuksiltaan todella heikot. Lisätietoa lämpöikkunoiden eduista löydät mm. blogista ikkunaremontin aloituksen syistä.

Lämpöikkunoiden edut mökillä:

 • Mahdollistaa osaltaan mökin pidempiaikaisen käytön ympäri vuoden
 • Pitää lämmön huomattavasti paremmin sisällä ja kylmän ulkona kuin kaksilasinen ikkuna
 • Kolmi- ja nelilasisissa ikkunoissa on yhtä monta pestävää lasipintaa kuin kaksilasisessa ikkunassa

2 Puualumiini-ikkuna on huoltovapaa valinta mökille

Puualumiini_ikkuna_on_huoltovapaa_valinta_mokille_Lammin_Ikkuna

Mökille halutaan mennä nauttimaan vapaa-ajasta, loikoilemaan laiturille ja ottamaan aurinkoa – halutaan irti arjesta. Lisäksi vanhat lautahökkelimökit ovat väistymässä pois kokonaan. Mökit halutaan ”kaikilla herkuilla” ja vanhat mökit remontoidaan talviasuttaviksi tai ainakin lähelle sitä. Siksi suosittelemme ikkunoiksi mökille aina puualumiini-ikkunoita, oli tarve sitten avattaville tai kiinteille ikkunoille.

Keskeisin syy puualumiini-ikkunoiden valinnalle on huoltovapaus. Alumiininen ulkopuite vähentää huoltotoimenpiteitä ja pidentää ikkunoiden käyttöikää. Yhtä lailla alumiininen kuin puinen ulkopuite voidaan maalata sinun haluamaasi sävyyn. Mahdollisuus on maalata alumiiniset ulkopuitteet myös puuta mallintavalla tavalla (dekoraali, joka näyttää puun syiltä jne.). Lisäksi puualumiini-ikkunoille myönnetään pidemmät ja paremmat tuotetakuut, mikä on ehdoton etu puuikkunoihin nähden.

Puualumiini-ikkunan edut mökillä:

 • Huoltovapaus
 • Pidempi käyttöikä kuin puuikkunoissa
 • Paremmat tuotetakuut kuin puuikkunoissa

3 Mökki-ikkunat, lasivalinnat ja lisävarusteet

Mokki_ikkunat_lasivalinnat_ja_lisavarusteet_Lammin_Ikkunat

Meiltä on monesti kysytty, että ”eikö mökille riitä perustuotteet minimivarusteilla”. Vastaamme tähän aina, että asia riippuu siitä, mitä mökki-ikkunoilta halutaan. Esimerkiksi lasivalinnoilla on iso merkitys ikkunoiden tarjoamaan viihtyvyyteen. Aurinkosuoja on tästä hyvä esimerkki. Aurinkosuojalasi pitää auringon tuottaman lämpöenergian paremmin mökin ulkopuolella, eikä rakennus kuumene kesäisin liian paljon. Tämä on olennainen juttu etenkin avoimilla tai aurinkoisilla tonteilla. Muista myös muut lasimahdollisuudet, kuten signaalilasit, jos käytät mökkiä myös etätöiden tekemiseen.

Lisävarusteilla voidaan vaikuttaa mökin käyttömukavuuteen ja viihtyvyyteen. Ilta-auringon paistaessa sisälle sälekaihtimilla saadaan tupa kivasti pimeäksi ja television katsominen on mukavampaa. Jos mökilläsi käy lemmikkieläimiä, kuten kissoja, kannattaa ehdottomasti valita integroidut sälekaihtimet. Näin kissat eivät riko sälekaihtimien naruja. Integroidut sälekaihtimet saa tilattua suoraan meidän ikkunoihin valmiiksi asennettuna. Ikkunoiden tuuletusmekanismit ja aukipitolaitteet ovat hyviä etenkin tuulisilla paikoilla sijaitseville mökeille (esim. järven rannalla). Hyttyspuitteiden osalta suosittelen aina alumiinisia, koska niitä linnut eivät riko yhtä helposti kuin muoviset verrokkinsa.

Ikkunoiden lasivalintojen ja lisävarusteiden edut:

 • Lasivalinnoilla voidaan vaikuttaa moneen asiaan (esim. auringonsuoja, signaalitehokkuus)
 • Integroidut sälekaihtimet ovat kestävämmät
 • Mökki-ikkunoiden aukipitolaitteet ja metalliset hyttyspuitteet ovat hyödyllisiä

4 Edulliset ikkunat mökille – älä unohda laatua!

Edulliset_ikkunat_mokille_Lammin_Ikkuna

Hinta ja laatu kävelevät käsi kädessä. Lammin ikkunat ja palvelut ovat tunnettuja laadustaan, emmekä tarjoa asiakkaille ”halppisikkunoita”, vaan alan standardituotteita parempia ja laadukkaampia teollisesti tuotettuja ikkunoita. Jos haluat edulliset ikkunat mökille, kiinnitä huomiota tuote- ja lisävarustevalintoihin. Esimerkiksi lasivalinnoilla voit vaikuttaa suuresti ikkunoiden hintaan. Pidä kuitenkin mielessä, mitä ominaisuuksia ikkunoilta toivot ja se tosiasia, että energiatehokkaat ja nykyaikaiset ikkunat maksavat itsensä takaisin.

Säästövinkkejä mökki-ikkunoiden osalta:

 • Ikkunamalli: valitse kaksiosaisen ikkunan (B-mallin ikkuna, tuuletusikkunallinen) sijaan yksiosainen ikkuna ja siihen ilmanvaihtoventtiili (A-mallin ikkuna)
 • Lasit: valitse yksinkertaisemmat lasit ilman erityisominaisuuksia
 • Värit: valitse jokin perusväri (esim. valkoinen, harmaa, ruskea) ja vältä erikoisvärejä
 • Asennuspalvelu: osta asennuspalvelu samalta ikkunavalmistajalta, niin saat kokonaistarjouksen edullisemmin ja voit hyödyntää kotitalousvähennyksen asennuksen osuudesta

Haluatko vaihtaa ikkunat mökille?

Jos pohdit ikkunaremontin toteuttamista mökilläsi, ole rohkeasti yhteydessä ja kysy asiantuntijan mielipidettä sopivista ikkunoista mökille. Tutustu myös blogikirjoitukseen mökkiovista. Autamme mielellämme ja tulemme tarvittaessa mittaus- ja suunnittelukäynnille paikan päälle. Ota yhteyttä ja sovitaan tapaaminen!

Haluatko_vaihtaa_ikkunat_mokille_Lammin_Ikkuna