Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Mökkiremontti ikkunoiden ja ovien näkökulmasta Kategoria: Ikkunat, Mökki, Ovet

Mökkiremontti ikkunoiden ja ovien näkökulmasta

Mökkejä rakennetaan, ostetaan ja remontoidaan nyt hurjaa vauhtia. Korona on osaltaan aiheuttanut sen, että ihmiset kuluttavat enemmän vapaa-aikaansa joko vuokramökeillä tai omilla vapaa-ajan asunnoilla. Samanaikaisesti mökit ovat varusteluiltaan parantuneet ja modernisoituneet. Lisäksi mökkejä käytetään etätöiden tekemiseen. Tähän blogiin haastateltu myyntiedustaja Jonne Vuorinen tekee ikkuna- ja ovimyynnin ohella mökkien vuokraamista Pohjois-Suomessa (AuroraCottage), minkä lisäksi hänellä on mökki Hattulassa. Mökkiremontti ja etenkin hirsimökin remontointi ovat siis tulleet tutuiksi ihan käytännön kautta tälle myyntiedustajalle.

Mökeiltä vaaditaan nykyään enemmän: nuorempi väki ei haluaisi viettää vapaa-aikaansa yhtä alkeellisissa oloissa kuin vanhempansa, koska he ovat tottuneet elämään mukavuuksien, aktiviteettien ja teknologian keskellä. Ikkunoilla ja ovilla onkin iso merkitys vanhan mökin remontoinnissa. Uusilla ja energiatehokkailla ikkunoilla ja ovilla voidaan vaikuttaa positiivisesti mm. mökin julkisivuun, viihtyvyyteen ja mahdollisuuteen käyttää mökkiä läpi vuoden. Avaamme tässä mökkiremonttiblogissa, miksi vanhat ovet ja ikkunat kannattaa päivittää mökillä. Kerromme myös, mitä ottaa huomioon mökin ikkuna- ja oviremonttia suunniteltaessa ja millaisia ominaisuuksia uusilta ikkunoilta ja ovilta kannattaa edellyttää.

Mokin_remontointi_uusilla_ikkunoilla_ja_ovilla_Lammin_ikkuna

Mökin remontointi uusilla ikkunoilla ja ovilla

Syitä mökin remontointiin on useita. Ikkunoiden ja ovien näkökulmasta korostuvat mm. huoltovapaus, ilmanvaihtoon liittyvät seikat ja ulkonäkökysymykset. Tässä lyhyesti keskeisimmät syyt toteuttaa ikkuna- ja oviremontti mökillä:

  • Ikkunoiden huono kunto
  • Ikkunoiden vetoisuus kylmällä ja mökin kuumuus kesällä
  • Ilmanvaihdon parantaminen
  • Mökin ulkonäkö ja muutostyöt
  • Mökin jälleenmyyntiarvon parantaminen

1 Ikkunoiden huono kunto

Mökin ikkunat jäävät helposti huoltamatta. Etenkin, jos mökillä käydään vain parin kuukauden ajan vuodessa. Mökille mennään ensisijaisesti nauttimaan omasta vapaa-ajasta, ei tekemään stressaavia huoltotöitä. Ikkunoiden huono kunto näkyy ensimmäisenä ulkopuitteen pintakäsittelyssä. Vanhojen ja huoltamattomien ikkunoiden pinnasta on maali lähtenyt ja linnut ovat nokkineet muoviset hyttyspuitteet rikki. Mökille kannattaakin valita huoltovapaat puualumiini-ikkunat, joiden ”eliniän” odote on huomattavasti puuikkunaa pidempi. Alumiininen ulkopuite on kestävämpi, eikä se vaadi samanlaista huomiota kuin puupuitteinen ikkuna. Myös hyttyspuitteeksi kannattaa valita alumiininen ja kestävämpi vaihtoehto.

LUE LISÄÄ: PUUALUMIINI-IKKUNAT

2 Ikkunoiden vetoisuus kylmällä ja mökin kuumuus kesällä

Vanhoissa mökeissä alkaa usein ”vetää” viileällä säällä. Ikkunat ja ovet vaihtamalla voidaan vaikuttaa vedontunteeseen ja mökin viilentämiseen tarvittaessa. Nykyaikaiset ikkunat ovat energiatehokkaat ja ne estävät vedontunteen syntymistä tehokkaasti. Tuuletusikkunoiden avulla mökkiä voidaan myös viilentää helposti. Ikkunan aukipitolaite pitää tuuletusikkunan auki myös tuulisemmalla säällä. 

Auringonpaiste voi vastaavasti tehdä kesäaikaan mökistä tukalan kuuman. Perinteisesti ikkunoista tulevan auringon säteilyn aiheuttamaa lämpötilan nousua on pyritty torjumaan erilaisin verhoin, kaihtimin ja markiisein. Viime vuosina yhä useamman mökin ja kodin ikkunoihin on kuitenkin valittu varta vasten auringon säteilyä torjumaan suunniteltu auringonsuojalasi.

LUE LISÄÄ: MÖKKI-IKKUNAT

3 Ilmanvaihdon parantaminen

Monesti remontoijat ajattelevat, että energiatehokkaiden ikkunoiden ja ovien vaihtaminen heikentää rakennuksen ilmanvaihtoa. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista. On totta, että sisäilman laatuun pitää kiinnittää remontoinnin yhteydessä huomiota, mutta ilmanvaihtoon voidaan vaikuttaa monilla eri tavoilla. Keskeisin tapa vaikuttaa mökin sisäilmaan ja ilmanvaihtoon on valita ikkunoihin ja oviin ilmanvaihtoventtiilit. Ikkunoiden ja ovien yläosaan asennetuilla ilmanvaihtoventtiileillä voit itse helposti säätää ilmanvaihtoa.

LUE LISÄÄ: OVIEN LISÄVARUSTEET

4 Mökin ulkonäkö ja muutostyöt

Mökin ulkonäkö ja julkisivu ovat kaikki kaikessa. Sen lisäksi, että mökkien varustelulta toivotaan nykyään entistä enemmän, myös ulkonäköön kiinnitetään paljon huomiota. Kokemuksiimme peilaten, perinteiset vanhat ”lautahökkelit” ovat unohtumassa kokonaan. Ikkunoilla ja ovilla on yksittäisinä julkisivun elementteinä iso merkitys mökin ulkonäköön. Värivalinnoilla voidaan positiivisesti vaikuttaa mökin ulkonäköön. Voit esimerkiksi valita ulkopuitteen värin julkisivuun sopivalla värillä (mm. harmaa, ruskea, valkoinen) ja puolestaan sisäpuitteen värin sisätilojen kanssa harmonisesti (mm. valkoinen seinä ja valkoinen ikkuna). Pidä myös mielessä, että ovi on se, joka kutsuu mökkeilijän viettämään vapaa-aikaansa. Oven ja sen värin valintaan kannattaa panostaa. Ovi on mökin käyntikortti. Voit esimerkiksi vertailla eri ovivaihtoehtoja ja testata, miltä ne näyttävät oman mökkisi julkisivussa ProStudio-sovelluksella.

Vinkki: Nykyään suositaan valoisia huonekokonaisuuksia. Tähän on kaksi vaihtoehtoa: valkoiset seinät ja isot ikkunat. Oletko koskaan miettinyt, miten mökin ulkonäkö ja mökkeilyfiilis muuttuisi, jos ikkunaremontin yhteydessä mökille asennettaisiinkin lattiasta kattoon oleva ikkuna?

LUE LISÄÄ: MÖKKIOVET

5 Mökin jälleenmyyntiarvon parantaminen

Mökkien jälleenmyyntiarvo on huomattavasti omakotitaloja ja muita asuinkiinteistöjä matalampi. Jälleenmyyntiarvoon voi kuitenkin vaikuttaa ikkunoiden ja ovien avulla. Kun ikkunat ja ovet ovat nykyaikaiset, energiatehokkaat, helppokäyttöiset ja näyttävät, voi mökistä pyytää rohkeasti enemmän. Samat asiat vaikuttavat myös vuokramökin vuokraushintaan. Mitä siistimpi, näyttävämpi ja hyvin varusteltu mökki on kyseessä, sitä enemmän viikkovuokraa voidaan asiakkailta pyytää. Mökkiä pystyy remontoimaan hyvinkin pienellä rahalla, jos vain itsellä riittää viitseliäisyyttä ja aikaa. Myyntiedustajamme Jonne Vuorinen remontoi juuri Hattulassa sijaitsevan mökkinsä pesuhuonetilat kokonaan ihan jo oman viihtyvyyden parantamiseksi.

Vanhan_kesamokin_remontti_Lammin_Ikkuna

Mielessä vanhan kesämökin remontti?

Vanhan kesämökin remontointi lähtee liikkeelle hyvästä suunnittelusta. Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua suunnittelemaan fiksun, kustannustehokkaan ja näyttävän ikkuna- ja oviremontin mökilläsi. Lammin Ikkunan alue-edustajia on ympäri Suomen auttamassa mökkien, vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen remontointitarpeissa. Aurinkoisia mökkikelejä!