Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Yksityishenkilön kotitalousvähennys ikkuna ja oviremontissa_lammin ikkunat Kategoria: Ikkunat, Ovet

Yksityishenkilön kotitalousvähennys ikkuna- ja oviremontissa

Asunnon omistajana kannattaa hyödyntää vuosittainen kotitalousvähennys kaikissa remontointi- ja perusparannusprojekteissa. Ikkuna- ja oviremonteissa kotitalousvähennystä saat pääsääntöisesti tuotteiden asennustyöstä eli koko projektin ulkopuolisen työn osuudesta. Vuosina 2023-2024 vähennyksen maksimimäärä on 2250 euroa. Vuosittainen omavastuuosuus on 100 euroa.

Yleisellä tasolla kotitalousvähennystä voi saada monenlaisista töistä, kuten siivous-, lastenhoito- ja remontointikustannuksista. Vähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa, vanhempien tai isovanhempien kodeissa tehdyistä töistä. Pitää muistaa, että vähennyksen saa tosiaan pelkästään työn osuudesta eli lopullisen laskun summasta pitää muistaa vähentää mm. käytetyt materiaalit ja matkakustannukset.

Kun ostat esimerkiksi remontointipalvelua, pidä huoli siitä, että työn tekijänä toimiva yritys on ennakkoperintärekisterissä. Voit tarkastaa ennakkoperintärekisteritilanteen YTJ-hausta. Kotitalousvähennystä voi saada myös yleishyödyllisen yhteisön tekemästä työstä tai palkatun yksityishenkilön palkkakuluista.

Kotitalousvähennyksen laskenta ja ilmoittaminen

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa veroilmoituksella tai suoraan verokortilla. Verokortille ilmoitettaessa edun saa heti käyttöönsä verotuksessa. Tiedot voi ilmoittaa verohallinnon OmaVero-palvelussa. Alta löydät tiivistelmän vuoden 2024 vähennysten ehdoista:

Kotitalousvähennys 2024:

  • Vähennyksen maksimimäärä on 2250 euroa
  • Omavastuu on 100 euroa
  • Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä
  • Saat vähentää 15 % maksetusta palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut
  • Voitte saada puolison kanssa yhteensä 4500 euroa vähennystä

Taloyhtiön tai huoneiston kotitalousvähennys

Lähtökohtaisesti taloyhtiö eli asunto-osakeyhtiö tekee päätöksen kohteessa toteutettavista remonteista yhtiökokouksessa. Näin ollen taloyhtiö kerää varat remonttia varten vastikkeiden muodossa, eikä remontista voi saada henkilökohtaista kotitalousvähennystä. Ikkuna- ja oviremontit (julkisivuremontit) ovat lähtökohtaisesti aina taloyhtiön vastuulla.

Jos vastuu huoneiston kunnossapidosta on yhtiöjärjestyksen mukaan tai jostain muusta syystä huoneiston osakkaalla, voi omistaja hakea kotitalousvähennystä. Voit joka tapauksessa hakea kotitalousvähennystä esimerkiksi ikkunaremontin yhteydessä teetetyistä lisätöistä, jotka maksat itse suoraan palvelun tuottajalle. Tällaisia ovat esimerkiksi vapaaehtoiset ikkunoiden huolto- ja opastuspalvelut. 

Esimerkki kotitalousvähennyksestä ikkunaremontissa_lammin ikkunat_2

Esimerkit kotitalousvähennyksestä ikkunaremontissa

Alla on esitelty kaksi esimerkkiä kotitalousvähennyksen laskennasta. Kyseessä on ikkunaremontti, joka on tehty omakotitaloon, jossa asuu kahden hengen pariskunta. Vähennys on laskettu vuoden 2024 arvoilla:

Pariskunta toteuttaa 10 ikkunayksikön remontin, joka maksaa 8500 euroa. Asennuksen osuus projektista on 3500 euroa. Tässä tapauksessa kotitalousvähennyksen osuuden jäädessä alle vuotuisen maksimimäärän (2250 euroa per henkilö), päättää pariskunta käyttää vain toisen osapuolen kotitalousvähennystä ja säästää siten 100 euron omavastuuosuuksissa.

3500 € (asennuksen osuus) * 40 % (maksimivähennys %) – 100 € (omavastuu) = 1300 € vähennystä

Pariskunta toteuttaa 25 ikkunayksikön remontin, joka maksaa 20 000 euroa. Asennuksen osuus projektista on 6500 euroa. Tässä tapauksessa yhden henkilön maksimivähennys ylittyisi, minkä takia pariskunta päättää vähentää kulut verotuksessa puoliksi.

6500 € (asennuksen osuus) * 40 % (maksimivähennys %) – 200 € (omavastuut) = 2400 € vähennystä (1200 € per henkilö)

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä ja verottajan ohjeet

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä ja sen laskennasta löydät mm. Verohallinnon ja Veronmaksajat.fi -ohjeista:

Lisäksi kannattaa tutustua Lammin Ikkunan rahoituspalveluihin ja asennuspalveluihin. Käytännössä kaikista Lammin Ikkunan asennuspalveluista voi hakea kotitalousvähennystä. Lisäämme tarjouksiin ja viimeistään tilausvahvistukseen maininnan vähennyksestä, jotta muistat sen hyödyntää omassa verotuksessasi.

Kotitalousvahennys_ikkunaremontista_Lammin_Ikkuna