Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Lammin_ikkuna_aurinkovoimala_2 Kategoria: Yritys

Vähennämme hiilijalanjälkeämme aurinkoenergialla – kohti hiilineutraaliutta 2035

Lammilla sijaitsevan ikkunatehtaamme katolle valmistui loppukesästä 2023 130 kWp:n tehoinen aurinkovoimala. Voimala koostuu 305 aurinkopaneelista, jotka tuottavat yhtiölle vuosittain sähköä noin 110 MWh. Tuotannon määrä vastaa esimerkiksi noin 70 kerrostaloyksiön vuosikulutustasoa, tai yli 500 000 km sähköautoilua ja voimalallamme tuotetaan nyt noin 8 % tehtaan vuosikulutuksesta. Aurinkovoimalan toimitti Solarigo Systems Oy

Aurinkoivoimalalla säästöä

Lammin Ikkuna Oy:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Askelmerkkimme tavoitteen saavuttamiseksi ovat ilmastoystävällisten energialähteiden hyödyntäminen ja liiketoiminnasta aiheutuvien päästöjen vähentämistä 15 %:lla. Aurinkovoimala tulee vähentämään hiilijalanjälkeämme noin puolet asetetusta päästövähennystavoitteesta, sillä voimala vähentää kiinteistön hiilidioksidipäästöjä lähes 10000 kiloa vuosittain.

Lammin_ikkuna_aurinkovoimala_1
Aurinkovoimalamme koostuu 305 aurinkopaneelista.

Tehokkaat materiaalivirrat

Lammin Ikkunan toimitusjohtaja Hannu Saarinen kertoo hankkeen taustoista: Aurinkosähkövoimala on osa laajempaa vihreän siirtymän hankettamme. Hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä on osa sitä, mutta tarkastelemme toimintaamme myös laajemmin ympäristövastuullisuuden näkökulmista ja kehitämme sitä. Esimerkiksi ovitehtaamme Kangasniemellä siirtyy käyttämään vesiohenteisia maaleja, niiden kehityttyä tarpeeksi laadukkaiksi. Tämä vähentää lopputuotteen VOC-päästöt puoleen. Myös ikkunatehtaalla pyritään jatkuvaan VOC-päästöjen vähentämiseen. Tuotekehityksemme seuraa kiinnostuneena myös alamme innovaatioita, muun muassa aurinkosähkölasien kehitystä.

Meillä Lammin Ikkunalla on kiinnitetty huomiota myös materiaalivirtoihin. Kierrätämme kaikki projekteista työmaalla syntyvät jätteet. Jätteiden käsittelyssä hyödynnetään alan ammattilaisia, kuten Revisol Oy:ta, jotka huolehtivat jätteiden toimittamisesta hyöty- ja energiakäyttöön. Tehtaallamme Lammilla kiinnitetään myös huomiota jätteiden syntyyn ja materiaalivirtojen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen: esimerkiksi tehtaalla syntyvä hukkapuu ja puru käytetään kokonaisuudessaan tehdaskiinteistön lämmittämiseen omassa lämpölaitoksessamme ja lasielementit varastoidaan aina mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa turhan muovijätteen synnyn ehkäisemiseksi.

Monipuoliset energiansäästötoimet

Lammin Ikkunan tekninen johtaja Henri Hilander kertoo: Konkreettisina toimina hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi aurinkovoimalan rakentamisen lisäksi kiinnitämme laitehankinnoissamme suurta huomiota laitteiden energian kulutukseen. Esimerkiksi paineilmalaitteiston uusimisella saavutamme 20% energian säästön laitteiston kulutuksesta. Kulu on merkittävä, sillä nykyisellään paineilman tuottaminen kuluttaa noin 1/5 koko tehtaamme sähkön tarpeesta. Myös tehdaskiinteistön valaisun energiansäästötoimet ovat käynnissä: siirrymme led-valaisuun vaiheittain. Keskeistä on, että pyrimme kaikin toimin vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Tämän vuoden kuluessa korvaamme kaikki vanhat dieselkäyttöiset trukkimme sähkökäyttöisillä ja tutkimme myös mahdollisuuksia maantiekuljetustemme sähköistämiselle.

Lammin_ikkuna_aurinkovoimala_3

Business Finland myönsi Lammin Ikkunan aurinkovoimalalle investointituen.

Tutustu vihreän siirtymän tavoitteisiimme täältä. Materiaalipankistamme löydät ympäristöselosteemme.

Lammin Ikkuna Oy_vihreämpi_pyydä tarjous