Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Ikkunan energiansäästö - kuinka nopeasti ikkunat maksavat itsensä takaisin?

Julkaistu25.03.2021

Ikkunaremontti on yksi harvoista remonteista, jotka maksavat itsensä takaisin. Ikkunaremontin rinnalla toinen itsensä takaisin maksava remontti on talon yläpohjan eristys. Käytännössä vaihtamalla vanhat 80- tai 90-luvun ikkunat nykyaikaisiin Lammin ikkunoihin, säästät vuodessa satoja euroja riippuen vaihdetuista ikkunoista. Mitä vanhemmat ikkunat kodissa, mökissä tai vapaa-ajan asunnossa on tällä hetkellä, sitä isompi energiansäästöpotentiaali on mahdollista saavuttaa. Tässä blogissa on esitetty esimerkkilaskelmat energiansäästöstä suhteessa 80- ja 90-luvun ikkunoihin, joiden U-arvo on 1.8 (W/m2K) ja E-arvo on 180 (kWh/m2,a). Vertailuksi on otettu Lammin eri ikkunatuoteperheet 1-2 selektiivipintaisella lasilla:

Esimerkki omakotitalon ikkunaremontin energiansäästöstä

Tässä blogissa on otettu laskentaesimerkiksi perinteinen omakotitalo, jossa on 80- tai 90-luvun ikkunat, joiden U-arvo on 1.8 (W/m2K) ja E-arvo on 180 (kWh/m2,a). U-arvolla kuvataan ikkunan lämmöneristyskykyä: Mitä pienempi U-arvo, sitä energiatehokkaampi ratkaisu. Ikkunan E-arvo puolestaan kertoo sen, kuinka paljon ikkuna aiheuttaa lämmitystarvetta vuositasolla yhtä neliömetriä kohden. Laskelmissa on käytetty sähköenergian esimerkkihintana 0,11 €/kWh ja ikkunoiden karmisyvyytenä 175 millimetriä. Seuraavissa kappaleissa esitetyt laskelmat on tehty taloon, jossa ikkunapinta-ala on 20 neliömetriä ja 30 neliömetriä. Laskelmat pätevät niin omakotitaloihin kuin muihinkin kohteisiin (esim. rivitalo, mökki, vapaa-ajan asunto). Pidä laskelmia tulkitessasi mielessä:

  • Mitä vanhemmat ikkunat on tarkoitus vaihtaa, sitä suurempi on energiansäästö uusilla, energiatehokkailla ikkunoilla
  • Ikkunoihin valituilla lisävarusteilla ja lasivaihtoehdoilla voidaan parantaa energiansäästöä vielä näistäkin laskelmista enemmän (esim. auringonsuojalasit)
  • Ikkunoiden uusiminen parantaa myös asumisviihtyvyyttä ja mahdollistaa osaltaan esimerkiksi mökin ympärivuotisen käytön
  • Energiatehokkaiden ikkunoiden ja parantuvan ilmanvaihdon ansiosta myös viilennyskulut (esim. ilmalämpöpumppu) pienenevät kesäaikaan
  • Voit hyödyntää myös kotitalousvähennyksen rahanarvoiset edut asennustyön osalta

1 Lammin MSEA puualumiini-ikkunoiden energiansäästö

Omakotitalossa, johon valitaan Lammin avattavat MSEA puualumiini-ikkunat, voidaan säästää vuodessa jopa 392,70 euroa. Tämä laskelma perustuu siihen, että ikkunoihin valitaan 2 selektiivilasia ja että ikkunapinta-alaa on 30 neliömetriä.

2 Lammin MSE puuikkunoiden energiansäästö

Omakotitalossa, johon valitaan Lammin avattavat MSE puuikkunat, voidaan säästää vuodessa jopa 405,90 euroa. Tämä laskelma perustuu siihen, että ikkunoihin valitaan 2 selektiivilasia ja että ikkunapinta-alaa on 30 neliömetriä.

3 Lammin nelilasisten Watti-ikkunoiden energiansäästö

Omakotitalossa, johon valitaan Lammin avattavat, nelilasiset Eko Watti -ikkunat, voidaan säästää vuodessa jopa 468,60 euroa. Tämä laskelma perustuu siihen, että ikkunoihin valitaan 2 selektiivilasia ja että ikkunapinta-alaa on 30 neliömetriä.

4 Lammin kiinteiden MEKA puualumiini-ikkunoiden energiansäästö

Omakotitalossa, johon valitaan Lammin kiinteät MEKA puualumiini-ikkunat, voidaan säästää vuodessa jopa 445,50 euroa. Tämä laskelma perustuu siihen, että ikkunoihin valitaan 2 selektiivilasia ja että ikkunapinta-alaa on 30 neliömetriä.

Pyydä tarjous ikkunaremontista, joka maksaa itsensä takaisin

Haluamme auttaa sinua valitsemaan taloosi, mökkiisi tai vapaa-ajan asuntoosi sopivat ikkunat ja ovet. Jos haluat säästää energialaskuissa, kannattaa ikkuna- ja oviremontti toteuttaa hetimmiten: Mitä kauemmin odotat remontin toteuttamista, sitä pidempään maksat turhan isoa sähkölaskua. Etenkin, jos kiinteistössäsi on vanhat ikkunat (80-luvulta tai aiemmin), kannattaa remontti laittaa käyntiin pikaisesti.

Pyydä asiantuntijamme maksuttomalle mittaus- ja suunnittelukäynnille auttamaan sopivien tuotteiden valinnassa. Meille voit maksaa rahoituksella osamaksulla. Lisäksi saat meidän kauttamme ikkunoiden ja ovien asennuspalvelun. Yleisimmät ikkunamallimme löydät Ikkunastudiosta ja ovimallit Ovistudiosta.

Kirjoittaja: Mikko Heino

Mikko toimii Lammin Ikkunalla myyntipäällikkönä vastaten mm. yhtiön myyntiedustajien kouluttamisesta. Mikolla on yli 10 vuoden kokemus ikkuna- ja oviteollisuudesta niin omakotitalojen kuin taloyhtiökohteiden osalta. Mikon asiantuntemusta kannattaa rohkeasti hyödyntää ikkuna- ja oviremonttien suunnitteluvaiheesta lähtien.