Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Lammin Ikkunat_Ikkunanpesu Kategoria: Ikkunat

Vinkit onnistuneeseen ikkunanpesuun

Matalalta paistava kevätaurinko paljastaa usein tarpeen ikkunoiden pesulle. Kirkkaita kevätpäiviä onkin mukava katsella kirkkaiden ja puhtaiden ikkunoiden lävitse. Monet pesevätkin ikkunat juuri keväisin tai kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin. Tässä artikkelissa annamme vinkit onnistuneeseen ikkunan pesuun.

Koska pestä ikkunat?

Vaikka moni suosii ikkunoiden pesun ajankohdaksi juuri kevättä, onnistuu se läpi vuoden kun huomioi muutaman seikan. Aurinkoisella säällä kannattaa huomioida, että ikkuna saattaa kuivua kesken pesun.

Ikkunat voi pestä myös talvella. Jos peset ikkunat talvella pakkassäällä, kannattaa lisätä pesuveteen pienen määrän jäätymisenestoainetta, kuten Sinolia tai auton lasinpesunestettä. Valmiit ikkunanpesuaineet usein sisältävät usein myös alkoholia, joka estää niiden jäätymisen. Kylmällä ilmalla tulee myös huomioida, että laseja pestessä myös pesuveden tulee olla kylmää, koska lämmin vesi saattaa aiheuttaa kylmään lasiin niin voimakkaita jännityksiä, että lasi rikkoontuu.

Ikkunoiden pesua sateisella tai tuulisella säällä on syytä välttää, koska ikkuna-aukosta valuva sadevesi voi vaurioittaa ikkunoita tai sitä ympäröiviä rakenteita. Lisäksi tuuli voi paiskoa avoimia puitteita voimalla, joka saattaa rikkoa tai vaurioittaa ikkunoita.

Miten pestä ikkunat?

Ennen ikkunoiden pesun aloittamista ikkunan alla olevat sisäseinä ja lattia tulee suojata siten, että valuva pesuvesi ei pääse vaurioittamaan ikkunaa ympäröiviä rakenteita. 

Ensimmäisenä kannattaa puhdistaa kaihtimet. Kaihtimiin kertynyt pöly voidaan poistaa kevyesti pölyhuiskalla. Tahrojen poistamiseen voidaan käyttää yleispuhdistusainetta, mutta vältä tarpeetonta kosteutta pyyhkimisessä, koska kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi.

Vielä ennen kuin aloitat varsinaisen ikkunalasin pesemisen, poista ensin ikkunasta ja karmeista irtolika, kuten pöly, hämähäkinseitit tai hyönteisten jäänteet. Voit käyttää apuna harjaa tai pölynimuria.Ikkunoiden puuosat pestään miedolla pesuaineliuoksella ja vähällä vedellä, mieluiten kosteaa riepua käyttäen. Pesun jälkeen kosteuden tulee kuivua nopeasti. Alumiiniosat pestään miedolla pesuaineliuoksella ja runsaalla vedellä. Vesisuihkua on kuitenkin syytä välttää, koska paineellinen vesi saattaa tunkeutua pieniinkin onkaloihin, joista sen kuivuminen saattaa kestää pitkään.

Ikkunapesuvälineiksi suositellaan nukkaantumatonta kangasta tai säämiskää ja kuivauslastaa. Lasin pesuun soveltuvat parhaiten erityisesti tähän tarkoitukseen valmistetut pesuaineet. Voimakkaita liuottimia tai syövyttäviä aineita ei pidä käyttää, koska ne voivat aiheuttaa vaurioita maalipinnoille ja lasitusmateriaaleille. Pesuvesi tulee vaihtaa riittävän usein, koska veteen joutunut hiekka ja muun lika jättää helposti naarmuja lasipintoihin. Teräsraappaa ei suositella käytettäväksi, koska se saattaa helposti jättää lasin pintaan pysyviä naarmuja.

Tässä on yleinen ohje ikkunoiden pesemiseen:

  1. Kasta pesuri tai siivousliina ikkunanpesuaineeseen ja levitä se sitten tasaisesti ikkunalle. Aloita ylhäältä ja pyyhi alaspäin tai sivusuunnassa. Todella liakiset ulkoikkunat kannattaa pestä kahteen kertaan ennen kuivaamista.
  2. Käytä lastaa poistaaksesi ikkunanpesuaineen ja lian ikkunalta. Aloita ylhäältä ja vedä lasta alas tai sivusuunnassa. Pyyhi lasta säännöllisesti puhtaalla rätillä, jotta vältät raidat.
  3. Käytä mikrokuituliinaa tai säämiskää viimeistelemään ikkunanpesu. Pyyhi lasin reunat ja karmit huolellisesti sekä kuivaa ikkunalta mahdolliset vesipisarat ja raidat.
  4. Lopuksi tarkista ikkunanpesun tulos. Jos huomaat vielä tahroja tai likaa, voit toistaa pesuvaiheet tarvittaessa.
  5. Kuivaa ikkunalauta.

Ikkunanpesun yhteydessä on järkevää tarkistaa myös ikkunan toimivuus tiivistyksen ja heloituksen osalta. Viallinen tiiviste on syytä vaihtaa uuteen ja saranat ja muut helat kannattaa voidella tässä yhteydessä, koska ne ovat hyvin näkyvillä. 

Mikäli ikkunoissa on rakoventtiilejä, kannattaa niiden suodattimet tarkistaa ikkunan pesun yhteydessä ja pestä tai vaihtaa uusiin tarvittaessa. Venttiilin aukko voidaan puhdistaa pölynimurilla.

Itse puhdistuville lasipinnoille, eli Activ-laseille, riittää yleensä huuhtelu vedellä, mutta jos niissä on isompia tahroja, ne voidaan pestä tavallista lasinpesuainetta käyttäen huuhdellen lopuksi hyvin puhtaalla vedellä. Pinnoitettujen lasien pesussa on ylipäätään tärkeää välttää turhaa hankausta. Tutustu itsepuhdistuviin laseihin lisää esimerkiksi täällä.

Pesun jälkeen ikkunaa suljettaessa tulee kiinnittää huomiota, että ikkunan sulkuhelat ovat asianmukaisesti ja huolella suljetut. Sitten onkin aika nauttia puhtaista ikkunoista!

Lammin Ikkunoiden huolto-ohjeet löydät täältä.