Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Kokemuksia_Lammin_Ikkuna_referenssi_Uusi lastensairaala Kategoria: Referenssit

Uutta lastensairaalaa koristaa Lammin ikkunat

Uusi lastensairaala on vaativaan lasten erikoissairaanhoitoon erikoistunut sairaala Helsingissä. Sairaala hoitaa potilaita vastasyntyneistä 15-vuotiaisiin kaikkialta Suomesta. Sairaalan erityisenä piirteenä on se, että siellä perhe saa olla yhdessä ja vanhemmat saavat olla lastensa kanssa ympäri vuorokauden. Sairaala valmistui vuonna 2018. Uusi lastensairaala on esimerkki haastavasta ja isosta julkisesta kohteesta, jossa Lammin Ikkunalla oli iso rooli ikkunateollisuuden asiantuntijana.

  • Rakennusvuosi: 2014-2018
  • Kaupunki: Helsinki
  • Kohdetyyppi: Yritys- ja julkiskohde, sairaala
  • Asiantuntija: Teuvo Laitinen
Uusi_lastensairaala_Lammin Ikkunat_logo

Yksi Suomen merkittävimmistä sairaalahankkeista

Uusi lastensairaala rakennushankkeena oli hyvin ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen projekti. Sairaalan rakentaminen lähti liikkeelle lahjoitusten myötä, minkä jälkeen aloitettiin monien eri alojen ammattilaisten yhteistyö. Hankkeessa keskityttiin erityisesti kosteuden- ja puhtaudenhallintaan. Kohde sai vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Se valittiin myös PRY Projektiyhdistys ry:n vuoden projektiksi 2018. Hankkeen pääurakoitsijana toimi SRV. Tässä muutamia avainlukuja rakennushankkeesta:

  • Sairaalan kokonaispinta-ala on yli 48 000 m²
  • Rakennuksessa on 10 kerrosta
  • 2069 huonetta ja 12 leikkaussalia
  • 118 potilashuonetta ja 220 vastaanotto- ja kuntoutustilaa
  • Yhteensä 552 ikkuna-aukkoa ja 1582 ikkunayksikköä

Ikkunoiden asennus hoidettiin yhteistyössä Lammin Ikkunan sopimusasentajien kanssa. Suunnitelman mukaisten ikkunatoimitusten määrä nousi yli 40 toimituserään. Kokonaisuudessaan projekti on yksi Lammin Ikkunan suurimmista yritys- ja julkiskohdeprojekteista.

Kokemuksia_Lammin_Ikkunasta_Uusi_lastensairaala_referenssi_2020

Kilpailuetuina asiantuntemus ja mahdollisuus tuotteiden räätälöintiin

Lammin Ikkuna valittiin yhteistyökumppaniksi Uuden lastensairaalan projektiin yrityksen asiantuntemuksen ja tuotteiden räätälöintimahdollisuuksien myötä. Valintaan vaikutti myös se, että arkkitehti arvosti tuotteiden sisäpuolen näyttävyyttä: Tuotteiden puuosien liimaukset ja liitokset ovat siistit, oikein päin liimatut, eikä pystyliimasaumat näy – tuotteet eivät näytä ”tilkkutäkeiltä”.

Uudessa lastensairaalassa on monenlaisia Lammin ikkunoita. Rakennuksessa on mm. isoja kiinteitä ikkunoita, joissa on sekä integroituja että normaaleja sälekaihtimia. Kohteessa on useita ainutlaatuisia isoja savunpoistoikkunoita, jotka ovat täysin räätälöityjä tähän sairaalaan.

Haastavinta oli saada 48 isoa kiinteää ikkunaa paikoilleen. Nämä ikkunat olivat jopa 2 metriä leveitä ja 2,5 metriä korkeita, Lammin Ikkunan projektista vastannut asiantuntija Teuvo Laitinen kertoo.

Suunnitteluvaiheessa useista eri ikkunoista tehtiin kolmet eri mallineet, joista arkkitehti valitsi sopivat. Näissä mallineissa huomioitiin myös eri värivaihtoehdot. Näin tehtiin mm. tuuletusluukkujen osalta. Erikoisuutena Uudessa lastensairaalassa on käytetty täysin naulattomia ja ruuvittomia sisälistoituksia, jotka on kiinnitetty ”ongenkoukkutekniikalla” paikoilleen. Täysin naulaton kiinnitystapa tuo lisää näyttävyyttä ikkunoille sisäpuolelta katsottuna.

Lastensairaala oli tyypillinen uudiskohde, jossa projekti eteni päivittäin ja suunnitelmiin tuli useita muutoksia hankkeen aikana. Ajoittain suunnitelmien muutosilmoituksia tuli useita kerralla ja tuotantoa viilattiin. Arkkitehtitoimistot SARC ja Arkkitehtitoimisto Reino Koivula olivat todella päteviä ja kaikki suunnittelijat olivat tarkkana ikkunoiden suunnittelussa. Haastavuudesta huolimatta projektissa onnistuttiin, ja kohteesta tuli todella näyttävä, Teuvo muistelee. Uuden_lastensairaalan_virtuaaliesittely_Lammin_Ikkunat_2

Tutustu Uuteen lastensairaalaan virtuaalisesti

Uudesta lastensairaalasta on tehty virtuaalinen tutustumiskierros. Voit verkon välityksellä tutkia, millaista arkkitehtuuria ja taidetta sairaalasta löytyy sisältä ja ulkoa. Muista kiinnittää huomiota erityisesti lasi-, ikkuna- ja ovielementteihin. Pääset tutustumaan sairaalaan tästä linkistä: http://www.koeuusilastensairaala.fi/fi/.

Kuvat: Uuden Lastensairaalan Tukisäätiö / Birgitta Myllymäki

Uusi lastensairaala_Lammin Ikkunat ja Ovet