Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Uusi ikkunoiden RT-kortti on julkaistu_Lammin_Ikkuna Kategoria: Ikkunat

Uusi ikkunoiden RT-kortti on julkaistu 31.5.2020

Puu- ja puualumiini-ikkunoiden RT-kortti on päivitetty ja ohjeen voi ostaa Rakennustiedon verkkokaupasta. Ohjekortissa käsitellään mm. tehdasvalmisteisten puu- ja puualumiini-ikkunoiden ominaisuuksia, asentamista ja huoltotoimenpiteitä.

Uutta RT-korttia valmisteltiin yli vuosi kymmenen hengen asiantuntijatiimin voimin. Kortin merkittävimpinä muutoksina olivat sen laajuus sekä eri standardien päivitys. Uuteen ohjekorttiin kerättiin nyt ensimmäistä kertaa yhteen kaikki ikkunoihin liittyvä info: Ominaisuudet, laatuvaatimukset, asennus, huolto ja kunnossapito. Aikaisemmin näitä asioita on käsitelty omina kortteinaan.

RT-kortti ohjaa ikkunoiden laatuvaatimuksia

Ikkunoiden RT-kortin tietoja voidaan käyttää hyödyksi mm. ikkunoiden valinnassa. Suunnittelijan tekemät valinnat esimerkiksi ikkunoiden ominaisuuksien osalta vaikuttavat merkittävästi mm. ikkunoiden pitkäikäisyyteen, huollettavuuteen ja asumisviihtyvyyteen. Ohjekortissa esitetyt ominaisuudet mukailevat SFS-EN 14351-1 tuotestandardeja.

Laajennettu ohjekorttia on nyt aikaisempaa helpompi käyttää, sillä kaikki ikkunoihin liittyvät asiat saatiin mahdutettua tähän yhteen korttiin. Nyt ei kortin käyttäjän tarvitse enää käyttää useita ohjeita (esim. ikkunoiden ominaisuudet, asennus ja kunnossapito) erikseen. Käytännössä tästä 41-sivuisesta ohjekortista löytää lisätietoa mm. seuraavista aiheista:

  • Käsitteet, määritelmät ja rakentamismääräykset
  • Ikkunoiden toiminnalliset ominaisuudet ja suunnitteluarvot
  • Mitat ja laatuvaatimukset
  • Lasit, lasitus, helat ja heloitus
  • Ikkunoiden asennus, huolto ja kunnossapito
Ikkunoiden_RT_kortti_31.5.2020_Lammin_Ikkuna

Lammin Ikkuna mukana päivittämässä ikkunoiden RT-korttia

RT-kortin päivittämisestä vastasi kymmenen henkilön työryhmä, jossa Lammin Ikkunan tekninen johtaja Henri Hilander toimi yhtenä ikkuna-alan asiantuntijana. Työryhmään kuului myös Puuteollisuuden, Puuteollisuusyrittäjien ja Rakennustiedon asiantuntijat. Kortin valmistelun lisäksi ohje kävi pitkällä kommenttikierroksella mm. usealla rakennusliikkeellä Suomessa ennen sen julkaisua.

Kannustamme tutustumaan ohjeeseen, mikäli ikkunoiden laatustandardit eivät ole entuudestaan tutut. Lisätietoa laatuasioista voit kysyä omalta myyntiedustajaltasi.

Ikkunoiden RT-kortti on päivitetty_Lammin Ikkunat