Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Kokemuksia_Lammin_ikkuna_torni-hotelli_tampere Kategoria: Referenssit

Torni-hotelli on täynnä Lammin ikkunoita

Torni-hotelli on Tampereella toimiva Sokos-hotelli, joka avattiin vuonna 2014. Hotelli koostuu kahdesta kohteesta, uudesta hotellirakennuksesta (torni) ja vanhoista Museoviraston suojelemista veturitalleista. Torni-hotelli on Suomen korkein hotelli. Kohde on siitä mielenkiintoinen, että sen julkisivun pinta-alasta huomattava osuus on lasia. Torni on yksi Lammin Ikkunan viime vuosikymmenen isoimmista ja näyttävimmistä yritys- ja julkisprojekteista.

  • Rakennusvuosi: 2012-2014
  • Kaupunki: Tampere
  • Kohdetyyppi: Yritys- ja julkiskohteet, hotelli
  • Asiantuntija: Teuvo Laitinen
Torni-hotelli on täynnä Lammin ikkunoita

Suomen korkein hotelli on täynnä lasia

Tampereelle rakentunut Torni-hotelli on täynnä erilaisia lasielementtejä, jotka sisältävät myös toiminnallista teknologiaa. Hotellin lähes 90 metrin korkuiseen julkisivuun onkin mahtunut paljon ikkuna-alaa: jokaista neljää julkisivua koristaa yli 70 ikkunaa. Lasi- ja ikkunaelementeistä on vastannut Lammin Ikkunan lisäksi Pilkington, Lasiliiri Oy ja Lasiluoto Oy. Kohdetta suunniteltaessa on otettu huomioon muun muassa seuraavat asiat:

  • Ikkunoissa on käytetty tehokasta auringonsuojatekniikkaa vähentämään sisätiloihin kertyvää lämpöä. Tekniikkaan kuuluu mm. erilaisia auringonsuojapinnoitteita.
  • Ikkunoiden lasien väliin on lisätty argon-välikaasukerros tuomaan lisää lämmöneristävyyttä. Lisäksi välikaasu toimii myös ääneneristyksenä pitäen keskustan ja rautatien melut kurissa.
  • Yläkerroksien ikkunoiden lasit ovat paksumpia kuin hotellin alimmissa kerroksissa. Tämä on välttämätöntä tuulen ikkunoihin aiheuttaman korkean paineen takia.
  • Ikkunoiden asennuksessa on huomioitu tuotteiden paino ja sen tuomat haasteet asennustyössä. Asennustyön hoiti käytännössä Lammin Ikkunan sopimusasentajat Pirkanmaan alueella.
Kokemuksia Lammin Ikkuna_Torni-hotelli ja veturitallit

Museovirasto voi säädellä ikkunoiden valintaa

Museovirasto säätelee ympäri Suomea tehtäviä remontti- ja rakennusprojekteja. Säätelyn taustalla on halu säilyttää vanhojen ja historiallisten kohteiden ulkonäkö. Säätely näkyy mm. rakennustarvikkeiden käytössä ja värimaailmassa. Ikkunoiden osalta säätelyssä korostuvat käytettävät materiaalit, ikkunan ulkoiset elementit ja mallit.

Museoviraston suojelemiin veturitallirakennuksiin toteutettiin ainutlaatuiset paloikkunaratkaisut, jotka vaativat konsulteilta erillisen selvityksen tekemistä. Selvityksessä otettiin huomioon mm. Museoviraston visuaaliset vaatimukset ja paloikkunoiden toimivuustarpeet. Käytännössä kaikki veturitallin ulkokaarteen ikkunat ovat Lammin Ikkunan tuotantoa, ja niissä on huomioitu historiallisen kohteen ikkunoiden kaarevuudet ja muut vaatimukset.

Museoviraston kokoamia ohjeita ja lisätietoa näitä säädöksistä löytää viraston omilta verkkosivuilta: https://www.museovirasto.fi/fi/kulttuuriymparisto. Sivustolta löytyy lisätietoa mm. valtakunnallisesti merkittävistä kulttuurikohteista, rakennusperintölailla tehtävästä suojelusta ja rakennetun kulttuuriperinnön restauroinnista ja hoidosta. 

Ikkunoiden suunnittelu ja valinta isoissa projekteissa

Torni-hotellin osalta aikataulu oli haastava ja ikkunatoimitukset tehtiin nopealla aikataululla. Muuten hotelliprojekti sujui suunnitelmien ja laskelmien mukaan. Lammin Ikkunan asiantuntijat kävivät mittaamassa veturitallien ikkunoihin tulevia kaaria useaan kertaan projektin aikana muuttuneiden suunnitelmien takia.

Isot projektit, kuten Torni-hotellikin, vaatii paljon suunnittelua ja joustavuutta. Tällaisissa isommissa projekteissa, joissa on paljon erikoisosaamista vaativia elementtejä ja joissa on mukana paljon eri toimijoita, suunnitelmat usein muuttuvat. Arkkitehdit soittavat projekteihin liittyen viikoittain, avaavat suunnitelmiaan ja kysyvät meiltä neuvoa. Meiltä saa aina kysyä asiantuntijan vinkkejä projekteihin liittyen, Lammin Ikkunan ikkuna-asiantuntija Teuvo Laitinen kertoo.

Torni-hotellin suunnitteluvaiheessa käytiin paljon keskusteluja kiinteiden ikkunoiden ominaisuuksista ja siitä, millaisia ikkunoita on mahdollisuus toteuttaa. Suunnittelutyö näiden osalta alkoi jo kauan ennen projektin virallista suunnittelua. Teuvo auttoi arkkitehtejä useaan otteeseen sopivien tuotteiden suunnittelussa ja valinnassa. Kokonaisuudessaan Torni-hotellin projekti oli mielenkiintoinen ja hieno kohde, jossa Lammin Ikkunan asiantuntemusta hyödynnettiin kokonaisvaltaisesti niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa. 

Torni-hotelli_Lammin Ikkunan referenssi