Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Lammin By Mobair -tuloilmaikkuna Kategoria: Ikkunat

Lammin By Mobair on ratkaisu asunnon sisäilman ongelmiin

Happea!

Valtava määrä Suomalaisia asuu asunnoissa, joiden ilmanvaihto on toteutettu poistoilmanvaihtona. Poistoilmanvaihdossa likaisissa huoneissa, joista jäteilma tulee johtaa ulos, sijaitsee joko koneellisen tai painovoimaisen ilmanvaihdon poistoventtiilit. Näitä vastaavat korvausilmaventtiilit tulee löytyä puhtaista huoneista, joissa happea kulutetaan. Näitä ovat mm. olo- ja makuuhuoneet.

Poistoilmakohteissa huonoon sisäilmanlaatuun on pääsääntöisesti syynä rajoitettu tai jopa kokonaan estetty korvaavan ilman tulo. Seisova ilma pilaantuu ja sen hiilidioksiditaso nousee nopeasti, mikäli tilassa oleskellaan. Mikäli huoneiston makuuhuoneisiin virtaa esteettä ja riittävästi suodatettua korvausilmaa, ovat edellytykset terveelliselle sisäilmalle olemassa.

Rajoitettu korvausilman tuotto muuttaa hallitun korvausilman vuotoilmavirtaukseksi rakenteiden läpi tai kerrostaloissa siirtoilmavirtaukseksi huoneistojen välillä. Tästä ääriesimerkkinä ovat vaivoin alipainetta vastaan avautuvat ovet. Näissä kohteissa varsinaisen korvausilman tuottoon osallistuu tyypillisesti porraskäytävän korvausilmaventtiilit.

Sisäilma vaikuttaa terveyteen ja elämänlaatuun

Sisäilmanlaatu on todellinen salakavala uhka terveydelle. Huonoa, edes myrkyllistäkään sisäilmaa, ei näköaistilla voi havaita, kuten vesivahinkoa. Lopputulos on pahimmillaan sama: pilaantuneet asunnon rakenteet ja menetetty terveys. Näkyvään vesivahinkoon vain reagoidaan nopeammin toisin kuin vaikka radon-kaasuun, villapölyyn tai muuhun toksiinin, jota vuotoilmavirtaus voi mukanaan kuljettaa. Toksiininen sisäilma voi invalidisoida ihmisen loppuelämäkseen hyvinkin nopeasti, joten epäilyksiin sisäilmanlaadusta kannattaa reagoida välittömästi.

Lammin By Mobair_tuloilmaikkuna_2

Kuva 1: Alipaine ohjaa ilmanlaatuun heikentävästi vaikuttavia toksiineja, kuten villapölyä ja hometta, asunnon sisälle rakenteiden läpi.

Oireilu itsessään voi alkaa monella tapaa: ärsytysoireina, ihottumana tai infektioina. Huonosta sisäilmanlaadusta voi indikoida myös yleinen väsymys tai jopa päänsärky, jotka usein ovat elimistön varoitusoireita happiköyhästä makuuhuoneen sisäilmasta. Huolehtimalla siitä, että korvausilmaventtiilit ovat auki ja suodattimien vaihtosykli on alueen ilmanlaatuun suhteutettuna riittävä, pysyy huoneisto happirikkaana ja palautuminen päivän rasituksesta yöunen aikana on tehokkaampaa.

Ilmanvaihdon energiankulutukseen voi vaikuttaa monella tavalla

Pelko ilmanvaihdon korkeasta energiankulutuksesta on syyllinen useiden suljettujen korvausilmaventtiilien ja sisäilmaongelmien taustalla. Olihan meillä aikakausi 80-luvulla, jolloin energiansäästön nimissä korvausilmaventtiilit jätettiin jopa kokonaan asentamatta uudiskohteisiin. Korvausilmaventtiiliä on kuitenkin turha syyllistää, sillä sen kautta virtaa vain se määrä korvaavaa ilmaa kuin talo tarvitsee.

Energiakulujen leikkaamiseksi nopeasti ja edullisesti erityisesti kerrostaloissa huomio kannattaa kiinnittää poistoilmanvaihdon säätämiseen ja tarpeettoman tehostuksen välttämiseen. Pientaloissa omalla toiminnallaan voi ilmanvaihdon energiankulutusta hallita tehokkaasti käyttämällä poistoilmanvaihdon tehostusta vain silloin, kun se on tarpeen (mm. saunomisen aikaan).

Myös korvausilman kiertoilmalämmitys vähentää huoneen lämmityskuluja estämällä lattiapintojen ja oleskeluvyöhykkeen jäähtymistä sekä palauttamalla katonrajaan kerrostumaan pyrkivää lämpöenergiaa uusiokäyttöön.

Lammin By Mobair_tuloilmaikkuna_sisäilman laatu

Kuva 2: Uudet korvausilmaratkaisut mahdollistavat energiatehokkaan lämmön ja ilman kierrättämisen asunnossa. Katso havainnollistava video aiheesta klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Lammin By Mobair on ratkaisu korvausilmaongelmiin

Suomalaisia Mobair-korvausilmalaitteita on valmistettu ja asennettu Suomalaisiin koteihin jo 1990-luvun alusta. Mobairin vuonna 2012 esittelemän ainutlaatuisen kiertoilmalämmityksen ansiosta kynnys Mobairin valitsemiseen perinteisen korvausilman sijaan on madaltunut. Mobair-kiertoilmalämmitys on mahdollista tilata Lammin ikkunatoimituksen yhteydessä integroituna tuuletusluukun yläosaan, jolloin erillisiä korvausilmakanavia seinään ei tarvitse tehdä. Lammin By Mobair -korvausilmaikkuna on varustettu myös tehokkaalla ääniloukulla. Äänen kulkeutuminen on syytä ottaa huomioon erityisesti huoneistoissa, joissa korvausilma otetaan liikenteen tai vaikkapa lasten leikkipaikan läheisyydestä. 

Lisätietoa Lammin By Mobair -tuloilmaratkaisusta löydät tuloilmaikkunat-sivulta.

Vieraskynäkirjoituksen on laatinut Scanoffice Oy:n tuotepäällikkö Timo Lindholm. Hänellä on vuosien kokemus sisäilmanlaadun parantamiseen liittyvien ratkaisujen asiantuntijana ja myyjänä. Mikäli kiinnostuit ratkaisusta, ota rohkeasti yhteyttä Lammin Ikkunan asiantuntijoihin ja lähetä tarjouspyyntö!

Lammin_by_mobair_tuloilmaikkuna_Lammin_Ikkuna