Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Ikkunoiden lämpörikko ja niiden välttäminen_Lammin Ikkuna Kategoria: Ikkunat

Ikkunoiden lämpörikko ja niiden välttäminen

Ikkunoiden lämpörikko syntyy lasin lämpöliikkeestä, jonka lämpötilamuutokset aiheuttavat. Rikkoutuminen tapahtuu, kun lasin yksi alue kuumenee voimakkaammin kuin viereinen ja lasiin kohdistuva jännitys on suurempi kuin lasin lujuus. Tyypillisesti lämpörikko sattuu suurien lämpötilaerojen aikaan tai sälekaihtimien aiheuttaman epätasaisen lämmön heijastumisen takia.

Lämpörikkojen riskiä voi vähentää mm. oikeilla lasivalinnoilla ikkunoita hankittaessa. Ottamalla huomioon myös sälekaihtimien käytön, sisätilojen lämmitysjärjestelmien virtaussuunnat ja välttämään turhia teippauksia ikkunoissa voi välttää ”turhat” lämpörikot. Seuraavissa kappaleissa kerrotaan tarkemmin, mitä lämpörikko tarkoittaa, miten se tapahtuu käytännössä ja miten lämpörikoilta voi välttyä.

Lämpörikko on usein olosuhteiden vika

Lämpötilaerojen takia lasin eri alat voivat lämmetä epätasaisesti ja siten aiheuttaa jännitystä lasin rakenteessa. Lasi voi haljeta, kun lasin kuuma alue laajenee ja kylmä alue samanaikaisesti vastustaa laajenemista. Kaikilla lasityypeillä on omat lujuusarvonsa: Kun lämmön takia jännitys kasvaa liian suureksi ja ylittää lujuusarvon, lasi rikkoutuu. Tyypillisiä lämpörikkoutumisen tilanteita ovat muun muassa:

 • Kun päivän ja yön välillä syntyy suuria lämpötilaeroja
 • Kun talvisena päivänä aurinko paistaa kuumasti suoraan ikkunaan ja voimakas varjo peittää osan lasista
 • Kun on aurinkoinen päivä ja asunnon sisäpuoliset kaihtimet tai verhot heijastavat lämpöä epätasaisesti takaisin lasiin
 • Kun ikkunan lasien välitilassa olevat sälekaihtimet aiheuttavat ylikuumenemista tai muutoin epätasaisen lämpökuorman
 • Kun ikkunoissa on lämpörasitusta korostavia elementtejä, kuten teippauksia, kalvoja tai sävytetty lasi

Yleensä lasivalmistajien takuut eivät kata lämpörikkoja. Suomen Tasolasiyhdistys ry:n takuuehdoissa sanotaan, että lasivalmistaja ei ole vastuussa esimerkiksi niistä lämpörikoista, joissa lasin pintaan on tehty teippauksia tai tarroja. Tämän takia on syytä olla tietoinen lämpörikoista, niiden syntymisen syistä ja mahdollisista keinoista välttää ilmiö.

Ikkunoiden lämpörikko ja niiden välttäminen

Ikkunan lämpörikon riskiä voi vähentää

Ikkunaa valittaessa kannattaa kiinnittää ensin huomiota lasin valintaan. Lasityypillä on erilaiset kestävyysominaisuudet, minkä takia osa laseista voi rikkoutua helpommin. Mitä kestävämpi lasi, sitä pienempi on lämpörikon riski. Esimerkiksi karkaistu lasi kestää lämpökuormaa tavanomaisia laseja paremmin: Karkaistun turvalasin lämpörikkoutumisen lämpötilaero saa olla maksimissaan 250 astetta, kun taas tavanomaiset float-lasit kestävät vain noin 40 asteen lämpöeron. Lasivalinnoista kannattaa keskustella Lammin Ikkunan asiantuntijoiden kanssa ennen ostopäätöstä. 

Päivittäinen lämpötilavaihtelu ja auringon säteilyenergia ovat pääsyy lämpörikkoihin. Lisäksi esimerkiksi puut, rakennukset, terassikalusteet ja muut esineet voivat luoda ikkunoihin varjoja, jotka edesauttavat lämpörikkojen syntymistä tekemällä lasipintoihin viileämpiä alueita. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi terassia kalustaessa tai verhojen asettelussa. Myös sohvat ja muut isot esineet kannattaa asetella fiksusti sisätiloissa.

Sälekaihtimien käytössä tulee huomioida seuraava asia: Lämpörikkojen välttämiseksi käytä sälekaihtimia aina koko mitaltaan ja joko avoinna tai kiinni käännettynä. Älä jätä sälekaihtimia puoliväliin ikkunaa tai esimerkiksi terassioven lasipintoja. Puolittain kelatut kaihtimet voivat aiheuttaa suuren lämpötilaeron lasipintaan.

Toimi näin vähentääksesi lämpörikkojen riskiä

 • Valitse ikkunoihin riskittömämpi lasi, kuten karkaistu lasi
 • Valitse ennemmin kirkas kuin sävytetty lasi
 • Muista käyttää sälekaihtimia ja pimennysverhoja koko mitaltaan, älä jätä niitä puoliväliin ikkunaa
 • Älä laita sisätiloissa sohvia tai muita raskaita esineitä kiinni ikkunaan
 • Suuntaa lämmitysjärjestelmä (esim. ilmalämpöpumppu) sisätiloissa poispäin ikkunoista
 • Poista turhat esteet ikkunoiden tieltä (esim. terassikalusteet)
 • Älä kiinnitä ikkunoihin teippejä, kalvoja tai muita elementtejä

Lisätietoa ikkunoiden lämpörikoista

Saat lisätietoa erilaisista lasivalinnoista meidän asiantuntijoiltamme tilauksen yhteydessä. Myyjämme auttavat mielellään ja osaavat kertoa, millaiset lasiratkaisut sopivat juuri sinun kohteeseesi. Tutustu lämpörikkoihin tarkemmin myös tästä linkistä: Suomen Tasolasiyhdistys ry: ”Ajankohtaista: Lasin lämpörikko”

Ikkunoiden lämpörikko_Lammin Ikkunat