Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Kategoria: Referenssit

Duplio Tynell – ainutlaatuinen omakotitalo Tuusulassa

Duplio Tynell on vuoden 2020 Tuusulan asuntomessuille rakentuneen Lammi-kivitalon paritalon puolikas. Asunnon omistava Aila Tynell lähti toteuttamaan yhteisprojektia naapuripariskunnan kanssa jo vuonna 2017, kun messujen tonttipaikat tulivat hakuun. Lammin Ikkuna valikoitui ikkuna- ja ovitoimittajaksi Duplio-taloon kivitalojen luotettuna kumppanina. Koko projektin keskiössä oli Duplio-asukkaiden visio ainutlaatuisesta ja arkkitehtuurisesti erikoisesta kodista.

  • Rakennusvuosi: 2018-2020
  • Kaupunki: Tuusula
  • Kohdetyyppi: Omakotitalo, asuntomessukohde
  • Asiantuntija: Markku Veikkola

Duplio valittiin Tuusulan Asuntomessut 2020 -tapahtuman talotekniikan mallikohteeksi. Mallikohteen valinnasta vastasi Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL Ry. Lue lisää asuntomessujen tiedotteesta.

Ainutlaatuinen ja näyttävä rakennusprojekti

Aila asui aikaisemmin isommassa omakotitalossa, josta halusi muuttaa pienempään lasten muutettua pois kotoa. Ajatus rakentamisesta Tuusulan asuntomessualueelle lähti liikkeelle yhdessä naapuripariskunnan kanssa. Vuonna 2017 projekti käynnistyi ja nyt Aila asustaa uudessa kodissaan Tuusulan Rykmentinpuiston alueella.

”Olen vanha tuusulalainen. Kun lapset muuttivat pois ja iso talo jäi turhaksi, tulin asuntomessualueelle ensiesittelyyn. Halusin pientä, mutta myös sellaisen, että lapset mahtuisivat perheineen tarvittaessa vierailemaan yökylässä. Heitin ajatuksen rakennusprojektista silloisille naapureilleni ja siitä tämä kaikki lähti liikkeelle”, Aila muistelee.

Kodin suunnittelu lähti liikkeelle arkkitehtuurista. Duplion väki lähti etsimään arkkitehtia ja tekemään alustavia suunnitelmia, joiden avulla hakea tonttia asuntomessualueelta. Suunnitteluun vaikutti mm. tontti, sisätilojen maksimaalinen käyttö ja ainutlaatuinen ”tuplaharjakatto”.

”Aika varhaisessa vaiheessa keksittiin taloprojektille nimeksi Duplio. Sehän ei suoranaisesti tarkoita mitään, mutta siitä tulee kahden asunnon mielikuva mieleen”, Aila kertoo.

Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_1
Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_2

Mustalla värillä näyttävyyttä sisustukseen ja julkisivuun

Lammi-Kivitalot valikoitui talovalmistajaksi, koska yritys suostui ottamaan työn alle asukkaiden ja ulkopuolisen arkkitehdin itse suunnitteleman erikoisemman kohteen. Lammi-Kivitalot tarjosivat hyvää asiakaspalvelua ja suosittelivat ikkuna- ja ovikumppaniksi Lammin Ikkunaa. Taloon valikoitui mm. seuraavat ikkuna- ja ovituotteet sekä erikoisominaisuudet:

Isoilla kiinteillä ikkunoilla, jotka sijoitettiin käytävän (sisääntuloon ja olohuoneeseen) molempiin päätyihin, onnistuttiin tuomaan asuntoon sisälle paljon valoa ja näyttävyyttä. Puolestaan Signal Window -ikkunat sijoiteltiin yläkerran makuuhuoneeseen ja monitoimihuoneeseen edesauttamaan parempaa puhelinten ja netin kuuluvuutta sisätiloissa.

Musta väri ikkunoissa ja ovissa on lisääntynyt viime vuosina paljon, mikä näkyy hyvin Dupliossakin: Tässä kohteessa ikkunoiden karmit ja puitteet ovat kokonaan mustat ja poikkeavat siten osaltaan kiinnostusta herättäneistä kaksivärisistä tuotteista (musta ulkopuoli ja valkoinen sisäpuoli.

”Meillä nousi hyvin varhaisessa vaiheessa halu saada mustat ikkunapokat. Itsellä oli aikaisemmassakin 80-luvulla rakennetussa talossa mustat. Silloin ne eivät olleet kauheasti muodissa, mutta nyt on aivan toinen tilanne”, Aila muistelee.

Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_3
Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_4

Hyvä suunnittelu takaa onnistumisen

Ailan mukaan haastavinta projektissa oli asuntomessurakentamisen prosessi ja aikataulu. Duplion osalta tuli pieniä viivästyksiä toimituksissa keväällä 2020 koronatilanteen takia. Asunto kuitenkin rakentui ajallaan pihatöitä myöten vielä monien muiden kohteiden ollessa viimeistelyjä vaille valmiina messualueella. Pitkä suunnitteluvaihe mahdollisti koko talohankkeen jouhevan toteutuksen.

”Positiivisinta projektissa on ollut se, että matkan varrella on päässyt tapaamaan paljon ihmisiä ja yhteistyökumppaneita. Asuntomessurakentamisessa voi olla aika varma, että laadukas koti syntyy, koska kaikki haluavat pistää parastaan projekteihin. Kaiken kaikkiaan koko rakennusprojekti on ollut hyvä kokemus”, Aila kertoo innoissaan.

Lammin Ikkunalta Duplion asukkaita palveli kivitaloihin erikoistunut asiantuntija Markku Veikkola, jolla on kokemusta jo satojen kivitaloprojektien osalta. Hän auttaa mielellään ikkuna- ja ovivalinnoissa sekä kohteiden suunnittelussa.

Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_5
Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_6

Lisätietoa Dupliosta ja asuntomessuista

Tutustu Duplion rakennusprojektiin Aila Tynellin pitämältä Instagram-tililtä.

Lisätietoa ja kuvia kohteesta löydät myös Lammi-Kivitalojen verkkosivuilta: https://www.lammi.fi/kivitalo/taloesittelyt/asuntomessut-2020/duplio-tynell

Katso myös video Tuusulan asuntomessuilta: Lammin Ikkunat ja Ovet Tuusulan asuntomessuilla 2020

Kuvat: Lammin Betoni / Lammi-Kivitalot

Duplio Tynell_referenssi_Lammin Ikkunat_7