Lammin Fönster och dörrar_företagets historia

Företagets historia

Lammins fönsterfabrik har varit i drift sedan 1972. Företaget grundades 1969 och drevs under namnet Lahden Ikkuna Oy fram till 1980. Metsäliitto Industry ägde fabriken genom egna företag från 1980 till 1998 och centraliserade sin fönsterproduktion 1950 i Lammi.

I fotspåren av en stor ”skogsjätte”

Styrkan hos den stora skogsjätten (Metsäliitto Industry) har varit dess mångsidiga kunskap och kunnande från råvirke till moderna snickeriprodukter. Bearbetningskedjan av Lammins produkter speglar dessa rötter och traditioner i de högkvalitativa furuprofilerna i den egna billettillverkningsanläggningen, från vilken det är lätt att tillverka högkvalitativa Lammins fönster och dörrar för kunder. Företagets nuvarande namn, Lammin Ikkuna Oy, och dess personliga ägande härstammar från 1998. År 2007 fick tillverkningen nya resurser och lokalerna fördubblades till 15 000 kvadratmeter när systerbolaget Virepuu Oy etablerades i Kangasniemi och lokalerna lämnades från den traditionella dörren. fabriken förvärvades.

Företagets historia_1
Företagets historia_2

Företagets tidiga dagar

Tillverkningen av fönster och dörrar startade på Lammi 1972 i en ny fabrik som precis byggts. Fabrikens egen värmecentral stod färdig 1973 och valvhallen 1974. Valvhallen fungerade då som lager för material och produkter. Under de första åren tillverkade företaget även trätrappor och räcken och kontrakterade vattentak under namnet Lahden Ikkuna. 1970-talets energikris och produktutveckling ledde till egen tillverkning av isolerglas och företaget genomgick en betydande omstrukturering i mitten av 1970-talet. På den tiden fokuserade tillverkningen på energieffektiva fönster och byggnader under renovering. En stor utbyggnad av produktionsanläggningarna genomfördes 1976. I slutet av 1970-talet började industriell specialtillverkning av fönster och dörrar, nästan som serietillverkning, i Lammi, Finland, nära den finska jungfruns centrum.

Företagets historia_3
Företagets historia_4

80-talet var en tid av förnyelse

Den 15 december 1980 överfördes Lammifabriken till Metsäliitto Teollisuus Oy, då dörrtillverkning, sågning och tillverkning av isolerglas överfördes till större enheter. Produkterna som tillverkas på Lammin Ikkuna kompletterade standardprodukterna från Metsäliittos Vääksy-bruks stora serieorder med energieffektiva och specialtillverkade fönster. Redan 1983 baserades hela produktionsprocessen helt på serieproducerad individuell beställningsproduktion. Avancerad design och tillverkningsteknik möjliggjorde en tid för anpassad beställning på endast två dagar. I mitten av 1980-talet gjordes 2/3 av fönsterproduktionen på både Lammis och Vääksys fabriker på beställning. På 80-talet förbättrades utrustningen och kvaliteten på fönstren, dessutom gjordes olika investeringar i Lammi: 1985 stod en ny färgverkstad färdig och 1989 byggdes sociala lokaler för personal och en stor utbyggnad av produktionsanläggningar.

Företagets historia_5
Företagets historia_6

Nummer ett inom fönsterteknik

Lammin Ikkuna var först i Finland med att introducera elektrostatisk klockmålning för trädetaljer. Schweizisk teknik var i världsklass och resulterade i att nästan alla Lammins fönster målades. Samtidigt gjordes den mest betydande produkttekniska förändringen av eran med början av produktionen av trä-aluminiumfönster. I början av 1980- och 1990-talen uppstod ett betydande antal patentansökningar som gav upphov till flera bruksmodeller utöver patent. Den mest betydande produktionsteknikinvesteringen för sin tid var också träbearbetningslinjen, som också hade patenterad teknik. 1993 koncentrerade Metsäliitto fönstertillverkningen till Lammi och stoppade fönstertillverkningen vid Vääksyfabriken. Segern i den av Motiva anordnade renoveringstävlingen 1996 var ett betydande hedersomnämnande och ett tecken på ett långsiktigt utvecklingsarbete för Lammifabriken.

Företagets historia_7
Företagets historia_8

En ny era av Lammin fönster och dörrar

År 1998 genomförde Lammin en betydande utbyggnad av sina fabrikslokaler och ägararrangemanget av fönsterverksamheten: Metsäliitto Groups mandatperiod tog slut, företaget blev Lammin Ikkuna Oy och varumärket Wirebo ändrades till Lammin. 2007 etablerades systerföretaget Virepuu Oy i Kangasniemi som började tillverka Lammins ytterdörrar, balkong- och terrassdörrar. Dörrfabriken i Kangasniemi bearbetar även Lammins fönster- och dörrämnen. På 2000-talet fick Lammin Ikkuna flera utmärkelser: 2007 valdes ägarna till Årets entreprenörer på Lammi, 2008 fick företaget Innosuomi-priset för sitt Eko Watti lågenergifönster och 2010 ordföranden och VD:n. belönades med det provinsiella företagarpriset.

Företagets historia_9
Företagets historia_10

Tillväxt, innovation och sport

Lammin Ikkuna har under åren vuxit till ett företag med en omsättning på cirka 15 miljoner och sysselsätter cirka 100 fönster- och dörrproffs på Lammi- och Kangasniemifabrikerna och på Esbo försäljningsutställning. Företagets produkter exporteras även utomlands, till exempel till Sverige, Centraleuropa, Ryssland och USA. Företaget har en plats i många branschorganisationer och en licens att använda den finska nyckelflaggan. Den viktigaste innovationen på 2010-talet är Signal Window, som revolutionerade fönsterindustrin: innovationen underlättar åtkomsten av radiosignaler till interiören utan att kompromissa med energieffektiviteten hos fönster och dörrar. Vi har också designat en ny mobilenhetsapplikation Pro Studio (Fin) som kan användas för att designa nya fönster och dörrar med hjälp av augmented reality. Lammin Ikkuna har stöttat flera finska idrottare och idrottsföreningar genom åren. Det största samarbetet var med världsmästaren i dambrottning Petra Olli (Fin). Lammin Ikkunas mest betydande kundreferenser de senaste åren är t.ex. Tower Hotel i Tammerfors, Nya barnsjukhuset i Helsingfors och Tikkurila kyrka i Vanda.

Företagets historia_11
Företagets historia_12

Låt oss bygga och renovera – tillsammans!

Vår expertis, vårt personliga bemötande och vårt kompromisslösa engagemang för att hantera varje fönster- och dörrleverans på bästa möjliga sätt kommer att fortsätta att vara hörnstenarna i vår framgång i framtiden. Vår styrka är vårt sömlösa samarbete med ett brett spektrum av kunder, partners och återförsäljare. Världen är trampad av covid och en liten lågkonjunktur, men vi finländare arbetar tillsammans för att möta utmaningarna.

Offertförfrågan_Lammin Fönster och Dörrar historia

Be om en offert!

Finska och lokalt tillverkade Lammin fönster och dörrar tillverkas efter dina önskemål. Be om en offert och låt oss sätta stil i ditt hem!