Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Lammin ikkunavertailu: Mikä on paras ikkuna sinun tarpeisiisi?

Julkaistu27.10.2020

Onko uuden talon ikkunoiden valinta tai vanhojen ikkunoiden vaihtaminen ajankohtaista? Saatat ehkä ajatella, ettei ikkunoiden välillä ole kovin suurta eroa, mutta ikkunoiden valinta ei suinkaan ole yhdentekevää. Ikkunoilla voidaan vaikuttaa rakennuksen ilmeen lisäksi esimerkiksi sähkölaskun suuruuteen, ulkoa kantautuvan melun määrään ja jopa matkapuhelimen kuuluvuuteen.

Mutta mikä on paras ikkuna juuri sinun kotiisi? Jatka lukemista, niin autamme sinua vertailemaan ikkunoiden ominaisuuksia ja löytämään sopivat ikkunat kohteeseesi!

Miten tulkitsen ikkunoiden teknisiä tietoja?

Ikkunoiden teknisissä tiedoissa kuvataan tyypillisesti ikkunan materiaalien lisäksi vähintään myös ikkunan U-arvoa sekä ääneneristystä.

Ikkunan U-arvolla tarkoitetaan lämmönläpäisykerrointa. Mitä pienempi U-arvo ikkunalla on, sitä paremmin se eristää lämpöä. Jos siis haluat säästää sähkölaskussa, valitse ikkuna, jolla on mahdollisimman pieni U-arvo.

Ikkunan ääneneristystä mitataan puolestaan desibeleinä. Mitä suurempi desibeliluku ikkunalla on, sitä paremmin se suodattaa ulkoa kantautuvia ääniä. Jos siis asut lentokentän tai suuren tien läheisyydessä, tarkastele ikkunan lentomelu- tai tieliikennemelueristävyyttä ja pyri valitsemaan ikkuna, jonka desibeliluku on mahdollisimman suuri.

Lisäksi ikkunoiden tiedoista saattaa löytyä kuvaus ilman-, tuulenpaineen ja sateenpitävyydestä, mikä mitataan tarkkojen standardien mukaisesti. Tässä lyhyet määritelmät kullekin ikkunan perusominaisuudelle:

  • Ikkunan U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa ikkunan lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi ikkunan U-arvo on, sitä parempi on myös sen lämmöneristys. Määräysten mukaan uudisrakennuksen ikkunoiden U-arvon täytyy olla 1,0 W/m2K tai alle. Määräystä sovelletaan myös korjaus- ja muutostöissä.
  • Ikkunan ääneneristävyys kuvaa ikkunan kykyä estää sen läpi kulkeutuvaa ääntä. Ääneneristävyys ilmoitetaan kolmella eri luvulla: Ilmaääneneristävyys (Rw), ilmaääneneristävyys lentomelua vastaan (Rw + C) ja ilmaääneneristävyys liikennemelua vastaan (Rw + Ctr). Ikkunoiden ääneneristävyydestä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä Rw + Ctr -arvoa.
  • Ikkunan ilmanpitävyys kertoo sen, kuinka paljon ikkunarakenteen läpi pääsee ilmaa. Määritetään standardin EN 12207 mukaisesti.
  • Ikkunan sateenpitävyys kertoo sen, miten vesitiivis ikkuna on (sisäpuitteen tiiveys). Määritetään standardin EN 12208 mukaisesti.
  • Ikkunan tuulenpaineen kestävyys kertoo sen, kuinka hyvin ikkunan rakenteet ja osat kestävät tuulesta aiheutuvaa yli- tai alipainetta. Määritetään standardin EN 12210 mukaisesti.

Avattavat ikkunat

Avattavat ikkunat ovat suosittuja erityisesti asuinrakennuksissa ja -huoneistoissa: Ne mahdollistavat huoneiston tuuletuksen ja kaikki ikkunapinnat ovat helposti pestävissä. Avattavat ikkunat toimivat hätätilanteessa myös poistumistienä, minkä vuoksi ne ovat hyvä valinta esimerkiksi makuuhuoneisiin.

Lammin Ikkunan valikoimasta löydät avattavat ikkunat kohteeseen kuin kohteeseen. Helppohoitoisten ja kestävien puu-alumiini-ikkunoiden sekä perinteisten puuikkunoiden lisäksi tarjoamme vaihtoehtona myös energiatehokkaat, modernit energiaikkunat.

Lammin avattavien ikkunoiden vertailu

Kiinteät ikkunat

Kiinteät ikkunat ovat sopiva valinta tilaan, jota ei tarvitse tuulettaa ikkunan kautta tai johon haetaan näyttävää, suurta maisemaikkunaa. Kiinteät ikkunat ovat suosittuja esimerkiksi olohuoneissa, joissa halutaan luoda valoisuutta ja avaruutta suurilla ikkunapinnoilla.

Valikoimastamme löydät niin helppohoitoiset kiinteät puu-alumiini-ikkunat kuin perinteistä ja luonnonmukaista tyyliä noudattavat kiinteät puuikkunat, jotka ovat tyylikäs valinta esimerkiksi kesämökille tai vanhaan taloon.

Lammin kiinteiden ikkunoiden vertailu

Signaalin laadun parantaminen on mahdollista ikkunasta riippumatta

Joillakin asuinalueilla tai erityisen energiatehokkaasti rakennetuissa taloissa mobiiliverkkoyhteydet ja matkapuhelimen kuuluvuus saattavat olla heikkoja tai pätkiä. Moni tyytyy helposti kohtaloonsa tai on valmis tinkimään ikkunoiden energiatehokkuudesta, jotta yhteydet toimisivat paremmin – mutta täysin suotta.

Tiesitkö, että signaalin laadun parantaminen on mahdollista myös ilman, että joudut tinkimään ikkunoiden muista toivotuista ominaisuuksista?

Lammin Signal Window® -teknologiaominaisuus auttaa matkapuhelinsignaaleja läpäisemään ikkunan tehokkaammin, mikä parantaa signaalien laatua – eli täten siis verkkoyhteyksiä sekä puhelimen kuuluvuutta. Ja mikä parasta, tämä ominaisuus voidaan lisätä kaikkiin valikoimamme ikkunoihin! Voit siis edelleen valita juuri sinun tarpeisiisi sopivat ja silmääsi miellyttävät ikkunat, mutta lisäksi varmistaa moitteettoman kuuluvuuden.

Signal Window® -teknologiaominaisuus ei heikennä ikkunoiden U-arvoa tai melueristävyyttä, eikä vaadi sähköä tai ylläpitoa toimiakseen. Ikkunoillesi riittää jatkossakin siis pelkkä pesu ja tarvittaessa karmien/puitteiden hoito – ylimääräistä työtä tämä teknologiaominaisuus ei mukanaan tuo.

Lue lisää Signal Window® -ominaisuudesta.

Joko löysit sopivat ikkunat?

Mikäli jokin jäi ikkunoiden vertailussa mietityttämään tai kaipaat vielä apua sopivien ikkunoiden valinnassa, ota rohkeasti yhteyttä! Autamme sinua mielellämme valitsemaan juuri sinun kotisi tyyliin ja tarpeisiin sopivat ikkunat sekä tarvittavat lisävarusteet. Jos tiedät, mitä haluat, voit tilata ne suoraan myös verkkokaupasta.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kirjoittaja: Mikko Heino

Mikko toimii Lammin Ikkunalla myyntipäällikkönä vastaten mm. yhtiön myyntiedustajien kouluttamisesta. Mikolla on yli 10 vuoden kokemus ikkuna- ja oviteollisuudesta niin omakotitalojen kuin taloyhtiökohteiden osalta. Mikon asiantuntemusta kannattaa rohkeasti hyödyntää ikkuna- ja oviremonttien suunnitteluvaiheesta lähtien.