Petra Olli lopettaa painiuransa

25.02.2020

Lehdistötiedote 25.2.2020 klo 16:00

Petra Olli lopettaa painiuransa

Painin maailmanmestari ja euroopanmestari Petra Olli lopettaa uransa 25-vuotiaana. Ollia on valmentanut virolainen Ahto Raska. Harjoituspaikkana ja kotisalina on toiminut Kuortaneen Olympiaharjoituskeskus. Lappajärven Veikkoja edustava Olli asuu Seinäjoella. Olli voitti urallaan 6 aikuisten arvokisamitalia. Olli valittiin 2018 maailman parhaaksi naispainijaksi.  

Olli voitti keväällä 2019 pronssia EM-kisoissa, saavuttaen uransa kuudennen mitalin. Kesän ja syksyn kilpailuja ja harjoittelua häiritsivät terveysongelmat. MM-kisat 2019 jäivät väliin. Syksyn 2019 ja alkutalven Olli harjoitteli Kiinassa ja Kuortaneella Ahto Raskan ja toisen valmentajan Maxim Molonovin kanssa. Ollin viimeiseksi turnaukseksi jäi 13-14.2.2020 EM-kilpailut Italiassa Roomassa. Olli otteli viimeisessä ottelussaan EM-pronssista, mutta hävisi ottelun.

Petra Olli:

- Olen kiitollinen ja liikuttunut näistä vuosista. Olen ollut nuoresta iästäni huolimatta jo lähes 10 vuotta ammattimaisessa painitreenissä. En voi tarpeeksi kiittää kaikkia matkan varrella minua ja lähipiiriäni auttaneita. On hieroja, fysioterapeutti, lääkäri, manageri, treenikavereita, valmentajia, reissukavereita, kumppaneita, liittojen työtekijöitä ja kylän miehiä. Kiitän jokaista tulevina vuosina henkilökohtaisesti. 

- Isä Pertti, äiti Päivi, veljet ja Lappajärven porukka. Sieltä on kaikki lähtenyt. Ja heillä on isoin rooli että minusta tuli painija.

- Ahto Raska on ollut onnenpotku. Ahton kanssa luotiin mitaleille pohjat. Ei ollut aina helppoa. Toivon että moni urheilija saisi kokea valmentajan Ahton tasolla. Ahto on ystävällinen, vastuuntuntoinen, inhimillinen, tiukka, vaativa ja osaava. Ei ole sattumaa että Ahto matkaa treenikaverini ja reissukämppikseni virolaisen MM-kolmosen Epp Mäen kanssa Tokioon.

- Jos ei ole 100%:sti mukana ei ole mahdollista taistella isossa olympialajissa voitoista. Viime kesän jälkeen on ollut koetuksella urheilija. Nöyrä kiitos liitto, olympiakomitean Pasi Sarkkinen ja valmennus Ahto ja Maxim, siitä että tsemppasitte ja innostitte. Kaikkeni tein ja treenasin. Talvi oli varsin hyvä, Kiinan leireineen. Mutta polte ei ole enää ennallaan. Vaatii suunnatonta rohkeutta tunnustaa rehellisesti itselleen sekä muille, että sitä sisäistä poltetta ei ole enää maailman huipulle vaadittavalla tasolla. On tullut minun aikani siirtyä sivuun huippupainijan roolista, näin 25-vuotiaana. Paini on antanut paljon, ja tulee vielä antamaankin, ja uskonkin, että olemme koko tiimini uurastuksen ja esimerkin ansiosta pystyneet luomaan vakaan pohjan suomalaiselle naispainille, minkä turvin seuraavalla sukupolvella on entistä paremmat edellytykset lähteä tavoittelemaan menestyksekästä uraa painin parissa. Tämä on urani vaikein ja raskain päätös, mutta erittäin tarkkaan harkittu sellainen. Suurempien kiitosten ja muisteluiden aika tulee vielä, mutta nyt on tullut aika päättää yksi ajanjakso elämässäni. 

- Kiitos Kuortaneelle siitä että loitte Tapio Korjuksen johdolla olosuhteet maailman huipputasolla painimiselle. 

- Kiitos painiliitto rohkeasta satsaamisesta naispainiin. Kiitos kumppaniperheelle Maximin Maritalle, Lammin Ikkunoiden Hannulle, Kanoille, Moneta-tiimille ja Under Armourille.

Ahto Raska (syntynyt 13.12.1977 Viljandi, Viro):

- 2008 loppukesällä testileirillä näin Petran ensimmäisen kerran ja huomasin 14-vuotiaan tytön potentiaalin. Petran kanssa alkoi yhteistyö vuonna 2009 alussa. Ja kesti tähän saakka. 

- 2009 Serbia, kadettien EM-kisojen pronssimitali oli ehkä tärkein ponnahduslauta tulevaisuuden menestyksille. Huippuhetkiä on myös nuorten olympialaisten pronssimitali 2010. Juniorien EM-kulta vuonna 2011 oli myös hieno.

- Ensimmäiset olympiakarsinnat vuonna 2012 oli isossa roolissa, kun ei ihan päästy olympialaisiin. Molemmat Euroopan mestaruudet 2016 ja 2018 ovat jääneet hyvin mieleen, erityisesti 2018 Venäjällä. Ensimmäinen iso läpimurto maailman kärkeen oli Las Vegasin MM-hopea 2015. Tuloksellisesti paras saavutus vuonna 2018 Budapestin MM-kulta.

- Rohkeus osallistua vaikeuksien keskellä vuoden 2020 EM-kisoihin jää ikuisesti mieleen.

- Ensimmäinen iso kansainvälinen leiri Puolassa ennen olympiakarsintoja vuonna 2012. Siperian matkat Venäjän maajoukkueen kanssa. Ennen Rion olympialaisia Mongolian leiri ja USA/Kanadan pitkä leiri. Viimeinen leiri Kuortaneella ennen Budapestin MM-kisoja.

- Petralla on todella hieno ja kannustava perhe, joka elää aina Petran mukana. Petra on tunnollinen urheilija ja antoi aina tilanteessa itsestään kaiken. Omalaatuinen persoona positiivisessa mielessä niin ihmisenä kun urheilijana. Olen onnellinen, että Petra löysi sellaisen tien elämässään, jossa hänellä on ystäviä ja on omanlainen hieno värikäs persoona, jota media ja suomalaiset ihmiset ovat aina arvostaneet.

- Tällaista urheilijaa ja tällaisia ominaisuuksia/potentiaalia en ole nähnyt koskaan, ja se on myös monen ulkomaalaisen huippuvalmentajan mielipide…

- Kiitokset Petralle hienosta matkasta, annoit suomalaiselle urheilulle todella paljon hienoja hetkiä. Enemmän arvostan Petraa siitä mitä olet tehnyt Suomen urheilulle kuin saavutuksia. Kiitokset koko Petran perheelle siitä isosta tuesta, jota ovat koko ajan antaneet ja olleet matkalla mukana alusta lähtien ennen minua. Isot kiitokset Petran managerille Harri Halmeelle siitä matkasta mikä on yhdessä käyty viimeiset viisi vuotta.

- Kiitoksia Suomen Painiliitolle, Suomen Olympiakomitealle, Petran tukijoille ja läheisille ystäville ketkä ovat olleet mukana kaikki nämä vuodet. Kiitokset Kuortaneen urheiluopistolle ja Lappajärven Veikoille. 

Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila:

- Ilman muuta harmittaa kuulla tällaisia uutisia, mutta Petra saa täyden tukemme päätökselleen. Petra asetti Suomen naisten painin tason aivan uudelle lukemille ja hänen tossujensa täyttäminen vie aikaa ja vaatii paljon työtä. Petra kohotti riman omille suorituksilleen mahdollisimman korkealle ja teki valtavan työmäärän saavuttaaksensa haluamansa. Hän osoitti ihailtavaa sitoutumista tekemiseensä, niin henkistä kuin myös fyysistä.

- Petran tapana ei ole ollut tehdä hommia himmeillä valoilla, joten nyt nuoren ihmisen täytyy suunnata ajatuksensa ja aikansa uusiin haasteisiin. Me painijat ennen kaikkea kiitämme sinua kaikesta mitä annoit Suomen painille ja toivomme kaikkea hyvää jatkossa. Kaino toivomus olisi, ettet jättäisi meitä vallan tyystin, vaan mieluusti näkisimme sinut porukassamme niin maton laidalla kuin ilman muuta vielä matollakin.

Tiedotus: Harri Halme, 040 7545 104 

Julkaistu: 25.2.2020, Risto Järvinen. Kuvat: Maxim, Jesse Väänänen